Stömne naturreservat

Bara några hundra meter gångavstånd från huset ligger ett naturreservat på ca 30 ha som domineras av lövskog. Naturreservatet grundades för att skydda det stora ekbeståndet som finns här. I Stömne Naturreservat når eken nordgränsen för sin naturliga utbredning. Några av ekarna uppskattas att vara mellan 300 och 500 år gamla. Ett av de största träden har förklarats till ett naturligt monument.
Det finns också andra lövträd som ask, lind och lönn i reservatet. Det stora antalet strutbräken i reservatet visar, att jorden är väldig näringsrik. Vanliga växter i reservatet är springkorn, desmeknopp, besksöta, trolldruvesläktet, våtarv och syskesläktet. I april blomstrar tibast och hasslesläktet, i maj/juni blomstrar eken.
Lövskogen i naturreservatet är en viktig miljö för insekter, sniglar, mossor, lav och svamp.
Dessutom är omgivningen präglad av många olika fågelarter som nötväckor, blåmes och sångfåglar. Tack vare den stora mängden fisk i Styggbäcken som flyter genom reservatet kan man ofta se häger som hoppas på fångst. Öring, karp och abborre finns i bäcken.
Hammarklätten är en fästning varifrån man har en fin utsikt över omgivningen. Forna rön omkring Stömne bevisar att det fanns bebyggelsen redan för 6000 år sedan. Ett av de äldsta järnverken omkring Glafsfjorden fanns i Stömne. Det fanns även en koppargruva och en cellulosafabrik här.
Stömne naturreservat är lättillgängligt för besökare, det finns stigar, trappor och broar.